Porsche 911 2.4 S Targa, 1973

Terug naar het archief  -  Foto overzicht   -  Porsche historie
Technische gegevens

Er zijn in Europa een paar fabrikanten die ook ontwerpers waren. Zij bouwden hun Jaguar XK, de Lancia Lambda en Aurelia en de Porsche 365 en 911. Uiteraard worden anderen hier tekort gedaan. Het gaat om een vergelijking.
Lyons, Lancia en Porsche delen kenmerken en verschillen waardoor Porsche reliëf krijgt.
Alle drie streefden naar fraaie en soms ook eigenzinnige carrosserieën. Alle drie streefden naar lichte carrosserieën en alle drie hebben gewerkt met aluminium plaatwerk.
Daarnaast bouwden zij uitzonderlijke motoren maar ook zeer verschillende motoren met (dubbele) bovenliggende nokkenassen in lijn, in V-vorm of als boxer.
Ten slotte pasten alle drie snel nieuwe verworvenheden toe, zoals onafhankelijke wielophanging (vooral Lancia, Porsche), schijfremmen rondom (als eersten Jaguar, Lancia) en het afveren van remmen door plaatsing aan de versnellingsbak (Lancia en Porsche).
De eerste naoorlogse Porsche die in serie werd gebouwd was het type 365 uit 1948 met een afzonderlijk chassis en stalen plaatwerk. De motor was een luchtgekoelde viercilinder boxer die achter de achteras was geplaatst. Enkele modellen hadden een verfijnde maar in alle opzichten zeer dure 2x2 dubbele bovenliggende nokkenas. De prestaties waren navenant hoog en zo zijn de huidige prijzen. Het model 365 kende diverse uitvoeringen en bleef in productie tot 1965.

In 1964 kwam een compleet nieuw model in productie, de 911. Dit model was zelfdragend, was groter, had een onafhankelijke wielophanging en was vooral duurder dan de 365 door een zes- in plaats van viercilinder boxer. In 1966 verscheen het topmodel 911 S met gesmede zuigers en met grotere kleppen.
Het vermogen nam toe van 130 PK in de 911 tot 190 PK
in de 911 S.

Rij-impressie door Robert Fluttert

Als oud-eigenaar van een Porsche 911 S 2,4L. dacht ik goed te weten wat je van dit type Porsche kunt verwachten. Tijdens een proefrit werd dat: boven verwachting. De restauratie heeft er zelfs toe geleid dat na een koude start de motor ongekend direct regelmatig loopt. Na 15 kilometer kan gerust de begrenzer bij 7200 toeren worden opgezocht. Echte trekkracht ontwikkelt deze wagen vanaf 3500 toeren waar ook het karakteristieke hoge koppel ligt. Mede door de bijzondere gemonteerde banden is de wegligging nog beter dan wat van de uitgekiende wielophanging kan worden verwacht. Het stuurgedrag is zeer direct. De Porsche 911 S is in haar tijd de sportwagen waarin naast eigen techniek, alle verworvenheden uit de vooruitstrevende autotechniek uiterst kundig zijn samengebracht. En dat voel je als je er ook dagelijks in rijdt: tijdloze klasse.

Technische gegevens

Zescilinder boxer luchtgekoeld
cilinder inhoud: 2341 cc.
 Bosch benzine injectie
vermogen: 190 DIN pk. bij 6500 tpm.
topsnelheid: 230 km/u.
acceleratie 0-100 km/u: 6.6 sec.
transmissie: 5 versnellingen handbediend
remmen: schijfremmen rondom
gewicht: 1050 kg.


© 2006, V3D/ ClassicarImages. Alle rechten voorbehouden.